FAİZ NEDEN ARTTIRILDI?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAİZ NEDEN ARTTIRILDI?
Abone ol
​​​​​​​Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artırımını eleştirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artırımını eleştiren Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, enflasyonun yüksek olduğu, hayatın pahalandığı, yatırımların durma noktasına gelmesi dolayısıyla faizin yükseldiğini söyledi.

Başkan Armutçu yaptığı açıklamada;

"ADAM LAF DİNLEMİYORDU,GÖREVDEN ALDIK"

Erdem Başçı'nın 5 yıllık görev süresini doldurarak ayrılmasının ardından, 19 Nisan 2016 tarihinde Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Murat Çetinkaya, 5 Temmuz 2019 tarihinde görevinden alınmıştı.

Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını Sayın Cumhurbaşkanı "Ülkemize geçen sene döviz, faiz, enflasyon üzerinden oynanan oyunu bozduk. Faizi düşürdükçe enflasyon düşer dedik. Bu olunca büyüme hızlanır dedik. Önceki Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu adam. Yeni arkadaşımızla yola devam ettik. Faiz oranlarını düşüreceğiz dedik." sözleri ile açıklamıştı.

Murat Çetinkaya'nın yerine Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Murat Uysal, Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediğini yaparak 16 aylık görev süresince faizi hep indirdi ve resmî enflasyon rakamlarının bile altında tuttu. Buna rağmen enflasyon düşmediği gibi paramız da aşırı derecede değer kaybederek, tarihin en düşük seviyesine indi.

"FAİZ NEDEN ARTIRILDI?"

Hiç beklenmedik bir anda 7 Kasım 2020 tarihinde görevden alınan Murat Uysal'ın yerine de Naci Ağbal Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın ilk ve en önemli sınavı dünkü para politikası kurulu toplantısı idi. Ve piyasaların beklentisi doğrultusunda faizi 475 baz puan arttırarak %15 seviyesine çıkardı. Döviz kuru da kısmen sabitlenmiş oldu.

Pandemi sürecinde neredeyse tüm ülkelerde faiz düşerken hatta negatif faiz bile sözkonusu iken ülkemizde faizin arttırılmasının gayesi nedir?

Gerek kapitalist, gerek sosyalist, gerekse de İslam ekonomi doktrinlerine göre faiz sebep değil sonuçtur. "Faiz yüksek olduğunda enflasyon yüksek olur, yatırım durur, hayat pahalanır" tezi doğru değildir. Tam aksine enflasyon yüksek olduğu için hayat pahalandığı için yatırımlar durma noktasına geldiği için faiz yükselir. Yani faiz; sebep değil sonuçtur.

Tüm ekonomik doktrinlerin tersine yeni bir ekonomik doktrin geliştirerek, faizi tüm kötülüklerin anası ve sebebi olarak belirleyen, faize alerjisi olduğunu her seferinde söyleyen bir Cumhurbaşkanımız varken, bir günde faizi %46,34 oranında arttırarak %15'e çıkaran Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinde kalmaya devam eder mi ya da en kısa görev yapan Merkez Bankası Başkanı olarak tarihe mi geçer? (Bu yazı yazılırken hâlâ görevinin başındaydı.)

"BİZ BÖYLE İSTEMİYORUZ"

Madem faiz arttırılacaktı; Bakanlığı'nın son zamanlarında "Dövizi düşürmek çok kolay. Faizi yükselttiğinizde, döviz düşer. Ama biz böyle istemiyoruz" diyen Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Bakanlıktan niçin ayrıldı, faizi düşürebileceği kadar düşüren Eski Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden niçin alındı?

Faizi dünyanın bir gerçeği olarak kabul edenlerin, borca dayalı para sistemi ile ekonomilerini yönetenlerin, üretim/imalât ekonomisi yerine ithalata dayalı ekonomik sistemi devam ettirenlerin, ülkemize tarihinin en büyük borçlanmasını yaptıranların faizle mücadele etmeleri mümkün değildir.

           

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BACAKLARI KESİLEN PAMUK İYİYE GİDİYORÖnceki Haber

BACAKLARI KESİLEN PAMUK İYİYE GİDİYOR

“ESNAFI KORONA DEĞİL, EKONOMİK ÇIKMAZ ÖLDÜRECEK"Sonraki Haber

“ESNAFI KORONA DEĞİL, EKONOMİK ÇIKMAZ ÖL...

Yorum Yazın