KESTANE HASADINA BAŞLANDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KESTANE HASADINA BAŞLANDI
Abone ol
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'nda koruma altına alınarak tescillenen kestanelerin hasadına başlandı.

Araştırma istasyonunu ziyaret eden ve hasada katılan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Anadolu'da daha dayanıklı ve kaliteli kestane türleri yetiştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'nda 10 yıldır çalışma yürütüldüğünü aktaran Ünal, "Bu zamana kadar 10 yılda Bouche Betizak, Akyüz ve Ali Nihat isimli kestane çeşitleri tescillendi. Kalite ve verim oranı yüksek, hastalıklara yakalanma riski düşük olan ve tescil ettirilen Erfelek, Akyüz, Marigoule, Bouche ve Beticaz kestane çeşitlerinin hasadı bugün yapıldı." dedi.

OMÜ'nün, Anadolu'nun kendine özgü kestane türlerini koruma noktasında, hastalıklar karşısında dirençli hale getirilmesi ve 3 türün tescil edilmesinin, üniversite ve Ziraat Fakültesi adına güzel bir başarı olduğunu belirten Ünal, "Projeyi yürüten arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ülkemizin geleceği açısından ümit vadediyor." dedi.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ise kestane araştırmasının tamamen doğal bir alanda yapılmasının önemine vurgu yaptı.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ise Türkiye'nin ekolojik olarak ve biyolojik çeşitlilik olarak dünyanın en nadide ülkesi olduğuna işaret etti.

Araştırma istasyonun araştırma ve eğitim üssü haline geldiğini aktaran Özcan, "Ziraat Fakültesi olarak burada ülkemizin doğal florasında yer alan, hem üstün nitelikli kestane çeşitlerinin genotiplerini kaybolmadan koruma altına alıyoruz hem de bunları ıslah ederek çeşit geliştirmek ya da anaçlar üzerine deneyerek en uygun kombinasyonu yakalayarak verimi artırma noktasındaki çalışmaları sürdürüyoruz." diye konuştu.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar da hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı türler geliştirmek için araştırma yaptıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Serdar, proje kapsamında ilk fidanları 2010 yılında diktiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki amacımız kestanede ıslah çalışmaları yapmak. Kestane kanserine karşı, kök çürüklüğü hastalığına karşı, farklı zararlılara karşı dayanıklı çeşitler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda, kurulduğundan beri 3 çeşit geliştirdik. Bouche Betizak, Akyüz ve Ali Nihat isimlerini verdik. Macit 55 çeşidinin de denemeleri devam ediyor. Şimdi yeni adaylarımız da var. A 56 diye bir genotipimiz var. A 14, Anacı-1 diye var. Buradaki çalışmalar devam ediyor. Bu alan kestanenin doğal ekolojisi. Çevrede kestane ağaçları var.

Biz hastalıklara karşı herhangi bir ilaçlama yapmıyoruz. Amacımız, diktiğimiz fidanlara, çeşit adaylarına hastalık bulaşsın ya da zararlı bulaşsın ki biz burada çeşitlerin hangisi daha dayanıklı onu görelim. Son 10 yılda 3 çeşidi tescillendirmiş olduk. Kestane ile ilgili Türkiye'de genetik yapı bakımından en zengin kurumuz."

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI! ÇOK SAYIDA YARALIÖnceki Haber

İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI! ÇOK SAYIDA YARALI

 9 AYDA 6 BİN 308 ARANAN KİŞİ YAKALANDISonraki Haber

 9 AYDA 6 BİN 308 ARANAN KİŞİ YAKALANDI

Yorum Yazın

Alperenler Saha İndi!
Salıpazarı’nda İlk İstifa Geldi
Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılı Salıpazarı’nda Kutlandı
Çiğdem Karaaslan, Salıpazarı Barajı'nda İncelemelerde Bulundu
Samsunlu İş İnsanı Mustafa Çavuş Mhp Myk Üyesi Oldu
Alim Çakır, ‘Yalana,dolana ve talana inanmayın’
Osman Yüksel, ‘Kaleleri Değil, Gönülleri Fethedeceğiz’
Cevat Öncü’den Nilay Tüfekci’ye Hodri Meydan
Karaca, Avut'u Salladı!
Samsun İyi Parti'de Şok İstifalar
Samsun’un Kanaat Önderleri ‘Cevat Öncü’ dedi
Çakır, “Anketlerle Algı Yapıyorlar”
Halit Doğan’dan Örnek Proje “Nefes”
Orta Mahalleye Kadın Eli Değecek
‘Anketlerde Öndeyiz’ Büyük Bir Telaş İçerisindeler
Yüksel Bakan Ersoy’la Görüştü
Müezzin Camide Kendini Astı
Başkan Dinç, Sinan Ogan’ı ziyaret etti
Mehmet Köksal ‘Birlikte Daha Güzel Günler İçin El Ele’
Özlem Maraş Arayı Hızla Açıyor!